maandag 6 april 2015

Werk Hans Rott gered van de vergetelheid


Hans Rott: Balde ruhest du auch!
Michael Volle, Münchner Symphoniker 
Oehms

Ze vormden een clubje van supertalenten: Hans Rott, Gustav Mahler en Hugo Wolf. Rond 1880 lag Wenen, centrum van de muziekwereld, aan hun voeten. Zeker Anton Bruckner, docent van zowel Mahler als Rott, gaf hoog op van de talenten van zijn leerlingen. Beiden vlochten, dwars door hun symfonische werk h een, simpele volksliedjes. Gewaagd, maar Bruckner zag hun kwaliteiten.
Helaas viel de hypergevoelige Rott al snel buiten de boot. Kort na zijn 20ste kreeg hij last van een psychische aandoening. Nadat hij in een trein een man met een pistool had bedreigd, werd hij opgenomen. Hij overleed voor zijn 26ste.

Hoe triest dat voor de muziekgeschiedenis is, blijkt uit het handjevol overgeleverde werken. Zijn 'Liederenreis' met de titel Balde ruhest du auch! werd postuum geïnstrumenteerd en is nu voor het eerst op cd vastgelegd met de gloedvolle stem van Michael Volle. Jammer dat zijn Symfonie in E flodderig wordt gespeeld door de Münchener Symphoniker. Dwars daar doorheen hoor je een stortvloed van ideeën van een man, die had kunnen uitgroeien tot een groot componist.
Biëlla Luttmer
de Volkskrant, 23 juli 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten