zondag 12 april 2015

Batsashvili wint roerige Liszt Competition

De Georgische Mariam Batsashvili (21) heeft zaterdag de tiende International Franz Liszt Piano Competition gewonnen. Daarmee is ze de eerste vrouw die de wedstrijd op haar naam schrijft.
Batsashvili overtuigde de jury met atletische snelheid en een poëtische toon. Peter Klimo (24) uit de VS werd tweede, de Nederlander Mengjie Han (25) derde. Naast geldprijzen krijgen de finalisten een programma om hun beginnende carrières te ontwikkelen. De publieksprijs ging naar Han, voor zijn hemelbestormende uitvoering van Liszts Totentanz met het Radio Filharmonisch Orkest en zijn vaste gastdirigent James Gaffigan.

Voor het eerst was de Sonate, sleutelwerk in Liszts repertoire, verplaatst naar de finale, waardoor het mogelijk wordt dat een kandidaat die dit werk niet beheerst, kan doordringen tot de slotronde. Batsashvili wist de strelingen in de zanglijnen van het stuk fysiek voelbaar te maken, maar miste de grimmige donderkracht van Liszts akkoorden. Han maakte in de Sonate een fenomenaal opgebouwde climax die uitmondde in een wonderlijk teer moment van bespiegeling. Na zijn Totentanz leek de wedstrijd beslist. Toen bekend werd dat hij slechts derde was geworden, maakte dat in de zaal een storm van verontwaardiging los.


Biëlla Luttmer
de Volkskrant, 10 november 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten