zondag 12 april 2015

De stuitgeboorte van minimal musicOm gek van te worden, vindt de een. Hallucinerend als een lsd-trip, zegt de ander. Vijftig jaar geleden werd met In C de muzikale stroming geboren die bekend werd onder de naam minimal music. Terry Riley, de componist van het stuk, nam afstand van intellectuele modernisten als Pierre Boulez en Karlheinz Stockhausen en liet improvisatie, Indiase raga's en Afrikaanse ritmes toe in zijn compositie.
In één klap werd gecomponeerde muziek toegankelijk voor liefhebbers van rock en jazz. Voor Pete Townshend van The Who bijvoorbeeld, een van de fans van het eerste uur. Tegelijkertijd bleef Riley, geboren in Californië, deel uitmaken van de experimentele componisten van de West Coast.

Zo speelde tijdens de eerste uitvoering, in 1964 in het San Francisco Tape Centre, Steve Reich mee. De meest recente opname is van The Gothenburg Combo, een Zweeds gitaarensemble dat voor het eerst een gitaarversie van de compositie op cd heeft gezet.

Het stuk laat de musici veel vrijheid om te improviseren. Zo kunnen de uitvoeringen variëren van twintig minuten tot anderhalf uur. De gitaristen van het Gothenburg Combo houden het beknopt, met een kleine 25 minuten. In die tijd komen er tientallen korte fragmenten voorbij, die Riley als losse modulen voor de muzikanten heeft uitgeschreven.

De gitaren zijn met nylon en stalen snaren bespannen, wat het klankspectrum flink uitbreidt. Het levert een frisse, contrastrijke nieuwe uitvoering op. Ook interessant: de puls van c's die telkens worden herhaald, zijn verplaatst naar de laagte, waarmee aan de loungesfeer een basritme wordt toegevoegd.

Naast In C staan op de cd eigen stukken van het duo die zijn geïnspireerd op een concerttour door de Verenigde Staten. 
Biëlla Luttmer 
de Volkskrant, 5 november 2014


The Gothenburg Combo 
Guitarscapes
cd in eigen beheer uitgegeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten