maandag 6 april 2015

Gianni uit Spanga smeekt om verzachtende omstandigheden


Giacomo Puccini: Gianni Schicchi.
Opera Spanga en Symfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen.
Spanga (Friesland) tot 16/8; Terneuzen, Sluiskiltunnel 31/8; Rotterdam, De Doelen 24/1/15.
Uitzending via Brava.
De live-emotie hoort bij opera als de doelschop bij een voetbalwedstrijd. Zonder de spannende ervaring van een zanger die je op het moment suprème met een goed getimede topnoot kan meenemen in zijn woede of pijn, is de lol een flink stuk minder. Als je de website van Opera Spanga erop naslaat, kríjg je deze zomer dan ook een live opvoering van Puccini's komische eenakter Gianni Schicchi. Een extra feestelijke zelfs, want de zomeropvoeringen in het Friese weiland bestaan vijfentwintig jaar.

Eenmaal aangekomen in de tent krijg je daarom een extraatje. Knieën tegen de rug van de buurvrouw voor je, schouders tegen de bovenarmen van collega's, billen op eerlijk houten planken, mag je een uur lang luisteren naar een parade van mystery guests. En er komt een parade van Spangasterren uit de voorgaande edities van het festival langs. Voor een microfoon en met begeleiding van het Frysk Harmony Orkest zingen ze hoogtepunten uit het Spangarepertoire. Vooruit, hun schelle stemmen neem je voor lief. Je komt immers niet voor het voorprogramma maar voor de première van Gianni Schicchi, na de pauze.

Die begint indrukwekkend. Op een groot filmdoek zie je de stervende Buoso Donati, op wiens erfenis zijn familieleden afkomen als fruitvliegjes op een rijpe perzik. Precies op het moment dat een verpleegster het zuurstofkapje van zijn mond trekt, laat de dirigent Conrad van Alphen de musici van Symfonia Rotterdam inzetten. Briljante vondst. Puccini's openingsmaten worden filmmuziek en neigen ineens naar de soundtrack van Hitchcocks Vertigo.

Met veel bontjassen en pornografische naakten zet Corina van Eijk de Florentijnse noblesse tegenover de eenvoudige Gianni Schicchi en zijn dochter Lauretta. Haar geliefde Rinuccio, een van Buoso's nazaten, bouwt ze om tot Rinuccia; net als in de voorgaande edities van haar Spangafeest geeft ze de opera's haar eigen draai. Met komische close-ups en sfeervolle Italiaanse stadsbeelden die dwars door de harde realiteit van de sterfkamer doorschemeren zet ze een uitstekende operafilm neer.

Blijft de vraag: hoe bestaat het dat zangers die je voor de pauze live niet wisten te raken tijdens de film ineens meeslepend kunnen zingen?

Aan het slot smeekt Gianni Schicchi om verzachtende omstandigheden. Die zijn ook voor deze operafilm aan te dragen, maar voor 44 euro per kaart kun je afwegen of je niet liever thuis blijft. De televisiezender Brava, een van de lange rij Spangasponsors, zendt hem binnenkort uit.
Biëlla Luttmer
de Volkskrant, 8 augustus 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten